GNU/Linux (prescurtat uneori doar ca „Linux”[1]) este cel mai cunoscut exemplu de Software liber şi dezvoltare de software licențiat GPL.
Termenul Linux se referă la nucleul Linux, dar este folosit în mod uzual pentru a descrie un întreg sistem de operare pentru calculatoare, compus din nucleul Linux, biblioteci software şi diverse unelte. O "distribuţie Linux" adaugă acestor componente de bază o mare cantitate de programe, organizate în „pachete”. Folosirea termenului „Linux” pentru întreg sistemul, deşi foarte răspândită, este contestată de către Richard Stallman şi Free Software Foundation (autorii Proiectului GNU, ale cărui produse sunt incluse în cea mai mare parte din distribuţiile Linux). Aceştia propun utilizarea termenului GNU/Linux ("GNU şi Linux") sau GNU+Linux ("GNU plus Linux")[2].
Distribuţii Linux
Sistemele de operare bazate pe Linux sunt disponibile în general sub formă de "distribuţii" (denumite mai rar şi "arome"). Unele dintre acestea sunt orientate spre utilizatorul particular, altele către servere sau către utilizatorii cu calculatoare mai vechi. Câteva din cele mai folosite distribuţii de Linux sunt:
* Ubuntu, un proiect orientat spre utilizatorul obişnuit bazat pe Debian GNU/Linux, care a câştigat o mare popularitate prin faptul că este uşor de utilizat şi configurat, fiind în acelaşi timp puternic şi stabil. Distribuţii înrudite: Kubuntu (foloseşte KDE), Xubuntu (foloseşte Xfce), Edubuntu (orientat spre aplicații pentru educaţie). În prezent, Ubuntu este cea mai populară distribuţie Linux[3].
* SuSE Linux - o distribuţie orientată atât spre servere cât şi spre staţii de lucru şi desktopuri, care pune accentul pe uşurinţa în utilizare şi configurare. Produsă de compania germană SuSE, parte a grupului Novell.
* Fedora (distribuţie Linux) - născută din proiectul Red Hat Linux, dar conţinând exclusiv software liber şi disponibil gratuit de pe Internet.
* Debian GNU/Linux, una din distribuţiile cele mai cuprinzătoare din Internet, conţinând un număr uriaş de pachete. Creatorii proiectului au dezvoltat managerul de pachete APT şi al pachetele DEB.
* PCLinuxOS - o distribuţie derivată din Mandriva Linux, destinată mediului desktop şi care se remarcă prin usurinţa instalării, fiind adecvată pentru utilizatorii începători.
* Mandriva Linux (denumită anterior Mandrake Linux) - o distribuţie uşor de utilizat, orientată spre utilizatorii desktop, creată de compania franceză Mandriva.
* Slackware Linux, este una din cele mai vechi distribuţii, având ca moto "Ţine (lucrurile) simple". Distribuţiei îi lipsesc unelte de configurare uşoară, dar beneficiază de viteză mare de rulare, posibilitate a de a fi instalată pe hardware mai vechi şi o organizare simplă a sistemului.
* Gentoo Linux, o distribuţie orientată spre performanţe maxime şi destinată utilizatorilor avansaţi. Distribuţia se remarcă prin timpul foarte lung necesar instalării, care necesită de regulă compilarea şi optimizarea pachetelor pe sistemul pe care se face instalarea (spre deosebire de majoritatea distribuţiilor, care instalează software precompilat). Acest lucru are ca rezultat ulterior un spor de performanţă, dar şi o configurare mai dificilă. Gentoo beneficiază de un manager de pachete şi de sistem foarte avansat denumit portage.
* Knoppix, o distribuţie „live” care rulează direct de pe CD sau DVD, fără a instala nimic pe discul dur, ce poate fi utilizată, printre altele, în călătorii, demonstraţii sau pentru diagnosticări de sistem, reparări, recuperări de date etc.
* RedHat Linux - una din cele mai cunoscute distribuţii, în prezent o distribuţie comercială orientată exclusiv spre piaţa serverelor şi spre mediul de afaceri. Este distribuţia care a dat naştere proiectului Fedora Core.
* Slax, o distribuţie "live" bazată pe Slackware, care poate rula de pe suport optic (CD sau DVD) sau de pe o memorie Flash de 256 MB.
* NimbleX, o distribuţie "live" versatilă, produsă în România şi bazată pe Slackware, care rulează direct de pe CD, mediu USB sau chiar şi din reţea. Distribuţia, deşi nu ocupă mult spaţiu, are o interfaţă grafică puternică şi atractivă şi include un număr mare de programe pentru navigarea pe Internet, editarea de documente, redare de conţinut multimedia etc.
* TFM/GNU Linux - distribuţie de Linux Server şi Workstation 100% românească, stabilă, uşor de instalat şi care nu necesită cunoştinţe avansate de Linux. Produsă de compania TFM Group.
Cele mai multe din distribuţiile de mai sus pot fi descărcate legal şi gratuit de pe siturile respective. Anumite distribuţii vând manuale, sau seturi complete CD/DVD + manuale + suport tehnic + documentaţie aferentă, iar unele, ca de exemplu Ubuntu[1], trimit prin poştă CD-uri celor interesaţi, în mod gratuit.
Deşi există numeroase distribuţii, există utilizatori care preferă să îşi construiască un sistem Linux de la zero, folosind Linux From Scratch.
Sursa