Problemele la PC-ul tau pot sa te scoata din sarite De multe ori calculatorul nostru “PC” nu mai functioneaza cum trebuie, sau cum am crede noi ca trebuie.
In anii mei de experienta am intalnit foarte multe probleme la calculatoare, in mare parte aceasta a fost din cauza windowsului. Dupa 10 ani am trecut pe MAC OS si am achizitionat de curand un Macbook Pro
Problemele mele au disparut, dar sunt administrator de retea si in continuare lupt cu un sistem instabil.
Acest tutorial l-am creat special pentru a gasi raspunsuri atunci cand PC-ul se defecteaza.
Pe primul loc in cele mai intalnite probleme PC avem confluctul Hardware (Hardware conflict)
Conflict HardwareCauza: Fiecare dispozitiv “device” hardware comunica cu celalalte dispozitive prin “interrupt request channel (IRQ)”. Acestea trebuie sa fie unice pentru fiecare dispozitiv.
De exemplu: o imprimanta se conecteaza intern pe IRQ 7, tastatura foloseste IRQ 1 si floppy IRQ 6. Fiecare dispozitiv va tine un IRQ pentru el.
Daca avem multe dispozitive sau nu sunt instalate corect doua dintre dispozitive pot folosi amandoua acelasi IRQ. Cand noi incercam sa folosim in acelasi timp dispozitivele (ex. tastatura si imprimanta) sistemul se blocheaza.
In acest caz trebuie sa verificam daca avem conflict hardware folosind urmatoarea cale:!!! Start-Settings-Control Panel-System-Device Manager !!!.
De cele mai multe ori dispozitivul cu probleme arata galben “!” langa descrierea sa in device manager. Selecteaza Computer (in device manager) selecteaza Properties pentru a vedea numarul IRQ. Daca numarul IRQ apare de doua ori inseamna ca doua dispozitive folosesc acelasi IRQ.
Cateodata IRQ-ul unui dispozitiv poate imparti acelasi numar cu ceva numit ‘IRQ holder for PCI steering’, putem ignora acest lucrul, dar daca vrem o rezolvare scoatem dispozitivul, il introducem din nou si reinstalam.
Pentru aceasta problema nu este de vina Microsoft. Problema cu IRQ este inca de la inceputuri. Inainte erau 8 IRQ, astazi avem 16 IRQ, iar pe viitor se planuieste marirea de IRQ (interrupt request channel).
Bad Ram (ram defect)
Ram (random-access memory), aceasta problema poate aduce un ecran albastru , cu care suntem obisnuiti si un mesaj de genul “Fatal Exception Error”. Eroare fatala indica probleme serioase hardware. Cateodata poate insemna ca o parte este defecta, iar schimbarea acelei parti poate remedia problema.
O eroara fatala (fatal error) poate fi cauzata si din cauza ca avem doua placute ram cu frecvente diferite. De exemplu, daca folosim o memorie ram sa zicem de 1 gb ddr2 cu frecventa 667 cu una de 512 ram cu frecventa 800 pot aparea probleme, atunci incercam sa lasam doar placa cu frecventa mai mare (800). Tot timplu placa cu frecventa mai mare va fi trasa in jos de cea cu frecventa mai mica (cea de 800 devine 667).
Setari biosFiecare placa de baza in functie de chipset are un bios, cele mai frecvente taste pentru a intra sunt F2, delete, F10 uneori. Odata intrati in bios trebuie sa avem mare grija, MARE.
Nu faceti modificari in bios fara sa cunoasteti ceea ce faceti. Poate aduce mari probleme la PC-ul dumnevoastra. Daca se intampla sa nu mai porneasca calculatorul atunci trebuie sa faceti un reset la bios.
HDD sau hard diskEi… aici m-am lovit de probleme care mi-au luat si o noapte sa le rezolv. Pe scurt, am instalat windows, aveam 3 partitii, c activ, d si e extended, windows instalat pe d. Am incercat sa schimb partitia care sa fie activa si primary si mi-a dat hdd-ul peste cap. Am reusit sa il fac doar dupa ce am facut un low level format, zero fill.
Marea majoritate a HDD-urilor se rezolva cu defragmentare. Puteti folosi defragmentarea din windows sau un soft.
Fatal OE exceptions and VXD errorsDe cele mai multe ori aceasta problema e din cauza placii video. De cele mai multe ori ea poate fi rezolvata prin reducerea rezolutiei.
O alta rezolvare poate fi “Start-Settings-Control Panel-System-Device Manager Display Adapter” o linie de text cu descrierea placii video apare. Selecteaza, click dreapta Properties, apoi selectati Resources, selectati fiecare linie din fereastra si cautati mesajul “No Conflicts”. Daca aveti conflict video aici il puteti vedea.
Si inca o varianta ar fi schimbarea driverului.
VirusiiAici problemele la PC pot fi diversificate, un windows nu are ce cauta fara antivirus, antispyware si un firewall bun. Multe softuri ofera solutia completa, dar atentie la firewall, de cele mai multe ori pot agrava starea PC-ului dumneavoastra.
In acest tutorial va prezint cauzele care pot aparea la PC-ul dumneavoastra.
ImprimanteleActiunea care trimite un document pentru a fi printat creaza un fisier mare numit fisier “postscript”. Imprimantele au de obicei memorie mica numita “buffer”, de cele mai multe ori se supraincarca. Printarea unui document foloseste mult si din procesor “CPU” , acest lucru reduce performanta calculatorului.
Daca incercam sa printam cu niste caractere necunoscute calculatorul nostru poate sa nu mai functioneze. De cele mai multe ori imprimanta nu isi mai revine din cauza confuziei in “buffer”. Cea mai buna cale pentru a curata “buffer-ul” este sa scoatem cablul de la imprimanta pentru 10 secunde. Repornirea imprimantei poate aduce buna functionare.
buffer=amortizor, tampon
Softul
De cele mai multe ori pot aparea probleme la PC-ul nostru din cauza softurilor instalate, incompatibilitati, etc. Cand facem uninstall la un soft iar apoi reinstalam poate cauza iar probleme la PC. Norton Uninstall care ne poate ajuta sa scapam de aceste probleme de cele mai multe ori. Acest soft scoate si din registrii urmele programului instalat.
Dupa uninstall-uri se poate folosi in Reg Cleaner pentru curatarea registriilor.
De multe ori problemele pot fi rezolvate prin intrarea in Safe Mode, care foloseste minimul de drivere si resurse, astfel problemele pot fi identificate si remediate.
SupraincalzireaProcesorul, sistemul trebuie sa aiba o ventilatie cat mai buna, daca cedeaza un cooler (ventilator), procesorul se poate incalzi, sistemul poate sa se opreasca sau sa se blocheze. Atentie calculatorul poate fi foarte afectat, chiar se poate ajunge la schimbarea componentelor.
Cand avem dubii e bine sa folosim programe care pot arata temperatura calculatorului.
Sursa de alimentareElectricitatea poate aduce mari probleme PC-ului. Recomandarea mea este atunci cand aveti un calculator sa cumparati o sursa buna, de obicei aceasta depaseste 200 lei.
O alta solutie este cumpararea unui UPS, care este si stabilizator de tensiune si tine curentul suficient cat sa se paraseasca aplicatiile.
Cam atat in acest tutorial.
Recomandarea mea, O placa de baza buna, o sursa actv PFC sau UPS, un sistem de protectie bun (antivirus, antispyware, firewall)
Sursa